MENU

Søg vare

SØG

0 kr.

Haletudser

Bliv klog på haletudsens fantastisk forvandling, og følg vores guide til hvordan du fanger og passer haletudser i eget akvarium.

Introduktion til haletudser

Billede af haletudseæg
Haletudseæg

Haletudser tilhører gruppen af padder og lever i vandmiljøer. De findes i forskellige former og størrelser afhængigt af arten og deres udviklingsstadium. Trods navnet ’haletudse’ dækker denne betegnelse også over yngel fra frøer, og altså ikke kun tudser. Som larver har de lange haler, der hjælper dem med at svømme. Når de udvikler sig, gennemgår de en forvandling og bliver til frøer. Haletudser har en fascinerende livscyklus, der involverer fire hovedfaser: æg, larve, forvandling og voksen.

Det hele starter når hun-frøen/tudsen lægger deres æg i vandet, ofte i klumper eller gelelignende masser. Disse æg udvikler sig til larver, der lever i vand og ernærer sig af alger, små organismer og plantemateriale. Efterhånden som larverne vokser, udvikler de sig gradvist og gennemgår en forvandling, der kaldes metamorfose. Haletudserne mister deres haler, udvikler lunger og ben samt gennemgår en transformation af deres hud og indre organer. Når haletudserne har udviklet sig til frøer, er de klar til at forlade vandet og begive sig ud på land. Frøerne er i stand til at trække vejret gennem deres lunger og har udviklet ben og arme til at bevæge sig på landjorden.

Må man fange haletudser?

I Danmark er alle frøer og tudser fredede. Men du må godt fange haletudser. Det er lovligt at indsamle æg fra frøer og skrubtudser. Når du finder æggene i vandet, og begejstringen er stor, så kan det være fristende at tage en stor mængde æg med hjem. Her er det vigtigt lige at holde lidt igen, og blot hjemtage 10-20 æg.

Haletudser hvornår?

I slutningen af marts vil frøer og skrubtudser vandre mød søer og vandhuller for at parre sig. Afhængigt af vind og vejr, herunder vandtemperaturen, vil æggene typisk blive lagt i slutningen af april og starten af marts måned.

Hvad spiser haletudser?

Haletudser spiser alger, dafnier, vandlopper og andre smådyr. Algerne sidder bl.a. på gammelt og råddent plantemateriale. Når du fanger haletudser er det således hensigtsmæssigt at medbringe noget bundfald (gamle blade, grene og lignende) fra søen også. Derudover kan du fodre haletudserne med almindelige fiskefoder i flager.

En guide til at fange og passe haletudser

  1. Billede af haletudse
    Haletudse

    Find egnede levesteder: Haletudser trives i vandhuller, damme og søer. Start med at find ud af, hvor i dit nærområdet der kunne være egnede levesteder. Du vil typisk kunne finde æggene på lavt vand, hvor solen varmer mest. Hav godt med tålmodighed, mens du langsomt afsøger søbredden. Husk at æggene ligger i en geleagtige masse, og kan derfor være lidt vanskelige at spotte i første omgang.

  2. Udstyr. For at fange haletudser skal du bruge følgende udstyr:

    Sæt til at fange haletudser. Net og beholder
  3. Vær forsigtig: Haletudser er følsomme over for ændringer i deres omgivelser, så det er vigtigt at være forsigtig, når du fanger dem. Undgå at røre ved dem unødvendigt.

  4. Fang haletudserne: Brug fiskenettet til forsigtigt at skrabe gennem vandet og fange haletudserne. Vær tålmodig, da de kan være hurtige og flygte, hvis de føler sig truede. Placer forsigtigt de fanget haletudser i spanden eller plastikbeholderen.

  5. Observer og studer: Når du har fanget haletudserne, kan du bruge forstørrelsesglasset eller luppen til at studere dem nærmere. Det er også spændende at observere deres adfærd og se, hvordan de interagerer med hinanden og deres omgivelser.

  6. Genudsætningen: Efter at have haft fornøjelsen af at observere haletudserne, er det vigtigt at frigive dem tilbage i vandet i deres naturlige levesteder. Genudsætning foretages så snart haletudserne har fået fire ben og har tabt halen. Dette vil typisk være omkring sankthans.

  7. Haletudser spiser alger, dafnier, vandlopper og andre smådyr. Algerne sidder bl.a. på gammelt og råddent plantemateriale. Når du fanger haletudser er det således hensigtsmæssigt at medbringe noget bundfald (gamle blade, grene og lignende) fra søen også. Derudover kan du fodre haletudserne med almindelige fiskefoder i flager.

Tegn selv haletudse - gratis download

Skitse til farvelægning af haletudse
HENT

Relaterede artikler

Download vores naturbingo og ta børnene med på opdagelse i naturen.Natur bingo er gennem de seneste år blevet ekstremt populært, både som et pædagogisk værktøj i daginstitutioner der arbejder med natur, udeliv og science, men også blandt børnefamilier, der ynder at færdes i naturen.
Hundestjelen er en vidt udbredt fisk i Danmark. Hundestejler kan nemt fanges af børn med et fiskenet. Lær om hundestejlens levevis og hvordan du kan fange den.
Husedderkoppen er en stor edderkop du kan møde i dit hus. Bliv klog på hvordan den ser ud og hvordan du kan gange husedderkoppen.
Krible krable aktiviteter er utrolig sjove for børn. Tag ud i naturen med børnene og find de mange forunderlige smådyr.

Relaterede kategorier

Fiskegrej til børn

FISKEGREJ

Fiskestænger til børn

FISKESTÆNGER

Fiskenet til børn

FISKENET

Krabbefiskeri

KRABBEFISKERI

Del indhold på Facebook Del indhold på Twitter Del indhold på Pinterest Delindhold på LinkedIN Del indhold på Google Plus