MENU

Søg vare

SØG

0 kr.

Guide: Sådan laver du en kartoffelfælde

Lav en kartoffelfælde med børnene og fang masser af smådyr.

Dyrenes mikro-verden

Børn elsker at undersøge og udforske, og med naturen uden for vores dørtærskel har vi alle tiders mulighed for at dykke ned i smådyrenes forunderlige mikro-verden. Der er findes talrige smådyr i vores natur. Typisk kan du finde dem under fliser og sten, i gamle træstubbe eller blot kravlende på jorden.

Kartoffelfælden

En anden måde at fange smådyr på er ved hjælp af fælder. En fordel ved denne naturaktivitet er, at børnene kan være med til at lave fælderne som et lille naturprojekt, hvilket giver anledning til samarbejde børnene imellem, læring og tålmodighed. Samtidig skaber det stor spænding for børnene, når fælderne efterfølgende kan undersøges for dyr. En af de mest populære smådyrsfælder blandt børn og i daginstitutioner er kartoffelfælden. Og som navnet antyder, består denne fælde blot af en kartoffel, og børnene kan nemt hjælpe med at lave fælden og efterfølgende placere den i jorden.

Guide:

  1. Lad børnene udhule de gennemskårne kartofler. I kan passende lave flere fælder.
  2. Lav et eller flere huller i kartoflen, som dyrene kan kravle igennem
  3. Sæt de to kartoffelhalvdele sammen igen. Brug eventuelt nogle tynde pinde, ståltråd eller et søm til at holde de to halvdele sammen.
  4. Grave kartoflen ned i jorden med indgangshullerne over jorden (som vist på tegningen).

Kartoffelfælden virker ved, at smådyrene, som kravler på jorden, altid er på udkig efter et godt tilflugtssted, og her er en udhulet kartoffel i høj kurs blandt smådyrene! Smådyr trives nemlig i et mørkt og fugtigt miljø og med naturmaterialer (kartoflen), der er i nedbrydning. Kartoflen placeres i jorden på en måde, så indgangshullerne er over jorden, og dyrene kan kravle ind. Lad fælden stå over natten, eller et par dage, og tjek dem så efterfølgende for smådyr.

Prøv evt. om I kan artsbestemme dyrene når i finder dem. Hvordan ser dyrene ud, hvor mange ben og hvilke farver. I Naturlaboratoriet kan du finde en masse naturudstyr så som lupper, beholdere og bøger om smådyr. Perfekt til jeres næste naturekspedition.

Rigtig god tur!

Relaterede artikler

Fang en myredronning. Hvis du vil starte din egen myrekoloni, så er det vigtigt at fange en myredronning. Bliv klog på hvordan dronningen ser ud, og hvordan du fanger den.
I denne artikel præsenterer vi 10 forskellige natur aktiviteter til børn.

Relaterede kategorier

Naturudstyr til børn

NATURUDSTYR

Knive til børn

KNIVE TIL BØRN

Kikkerter til børn

KIKKERTER

Kompas til børn

KOMPAS

Lommelygter og pandelamper til børn

LOMMELYGTER

Del indhold på Facebook Del indhold på Twitter Del indhold på Pinterest Delindhold på LinkedIN Del indhold på Google Plus