MENU

Søg vare

SØG

0 kr.

GUIDE: SÅDAN VÆLGER DU DET RIGTIGE MIKROSKOP TIL BØRN

Billede af mikroskop til børn

At betragte vores mikro-verden gennem et mikroskop er for de fleste børn en kæmpe øjenåbner, der samtidigt gør os bevidste om, at naturen rummer langt mere end hvad vi kan se med det blotte øje. Fjer, blad og blomster bliver til de mest utrolige udformninger og symmetriske mønstre, når de betragtes gennem et mikroskop. En naturvidenskabelig åbenbaring du ikke må snyde dine børn for!

Men er du på udkig efter et mikroskop til børn kan det imidlertid være lettere omstændigt og tidskrævende at blive klog på, hvilket mikroskop du med fordel netop kan vælge til dit barn. Med denne guide bliver du gjort opmærksom på de vigtigste ting at have for øje, når du skal købe et mikroskop til dit barn.

Pris

Mikroskoper findes i mange forskellige prisklasser. Og langt hen af vejen vil det være sådan, at pris og kvalitet hænger sammen. Jo dyre mikroskopet er, desto bedre er materialerne typisk, ligesom antallet af indstillingsmuligheder er flere. Dog kan du med fordel notere dig, at selv relativ billige mikroskoper i dag er ganske udmærkede. Søger du således et mikroskop til børn, eller ligefrem barnets første mikroskop, så kan du fint nøjes med at kigge i prisklassen 200-500 kr.

Modeller

Stereomikroskop (binokulært mikroskop)

Billede af stereomikroskop til børn
Stereomikroskop til børn

Et stereomikroskop har to okularer som du kan kigge igennem, og mikroskopet giver et tredimensionelt billede af et studieobjekt. Et stereomikroskop har typisk flere indstillingsmuligheder (sammenholdt med lommemikroskoper) og påkræver at du sidder ved et bord eller lignende når du bruger mikroskopet. Synes barnet at det kunne være interessant at indsamle prøver i naturen, for derefter at gå hjem og undersøge disse nærmere under mikroskopet, så er et stereomikroskop et godt valg.

Mini mikroskoper & lommemikroskoper

Billede af mini mikroskop til børn
Mini mikroskop til børn

Disse simple mikroskoper er relativt billige og er du lidt nørdet iht. mikroskoper, så vil du muligvis også synes, at kvaliteten har sine begrænsninger. Materialerne i et mini mikroskop er typisk plastik og ikke rigtigt objektivglas. Har du blot dette for øje vil man dog i flere tilfælde blive temmelig overrasket over anvendelsesmulighederne. Disse kompakte mikroskoper kan du nemt medbringe i lommen eller sætte på rygsækken, når du skal på tur. Finder du en spændende sten, en blomst eller smådyr som skal undersøges nærmere, så kan mikroskopet fint anvendes.

Digitale mikroskoper

Billede af digitalt mikroskop til børn
Digitalt mikroskop til børn

Et digitalt mikroskop benyttes uden at du kigger igennem et okular. Mikroskopet er i stedet tilkoblet en computer eller en mobil, hvormed objektet kan studeres på en skærm. En fordel herved er blandt andet, at børnene ikke skal kunne kigge og fokusere gennem et okular, men i stedet blot kan kigge på skærmen, hvilket de fleste børn er relativt gode til i dag (måske lidt for gode!). Ved brug af en computer eller mobil kan du blandt andet tage billeder og videoer af de spændende ting som du ser.

Monomikroskoper (Monokulær mikroskop)

Et monokulært mikroskop har kun ét okular og når det benyttes kan du således kun bruge et øje af gangen (i modsætning til et Stereomikroskop). For børn kan det undertiden være svært at fokusere med det ene øje, hvorfor denne model fortrinsvist er relevant for de ældre.

Forstørrelse

Mikroskoper kommer med forskellige forstørrelse. Det kunne eksempelvis være udtrykket ‘10x’, hvilket betyder, at mikroskopet forstørrer genstanden 10 gange.

Billede af mikroskop med roterbare linser
Mikroskop med roterbare linser

Nogle mikroskoper har flere forstørrelses-muligheder, eksempels 10x – 40x. Her vil mikroskopet være udstyret med roterbare linser, så der kan anvendes forskellige forstørrelse alt afhængigt af, hvad der kigges på.

Skal mikroskopet benyttes til undersøge objekter i finder i naturen (smådyr, blade, blomster etc.), da kan du fint benytte et mikroskop med 10-40x forstørrelse.

MM-380 mikroskop til mobil:

Relaterede artikler

Med denne guide kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på når du skal væge en rygsæk til dit barn.
En guide som fortæller om hvordan man vælger den rigtige stjernekikkert til børn.

Relaterede kategorier

Mikroskoper til børn

MIKROSKOPER

Børnebøger

BØGER

Globus til børn

GLOBUS

Del indhold på Facebook Del indhold på Twitter Del indhold på Pinterest Delindhold på LinkedIN Del indhold på Google Plus