Udbuddet af fiskestænger er enormt. Og ofte kommer hver enkelt fiskestang i mange varianter, hvad angår længde, kastevægt, materiale, fleksibilitet m.v. Er du mindre erfaren med fiskeri, da kan alle disse oplysninger gøre selv den mest overskudsagtige familiemor særdeles rundforvirret. Men fat mod! Vi har læst op på lektien og fundet de 3 vigtigste råd, når den rigtige børnefiskestang skal ud vælges.Og har du bare disse 3 råd in mente når du kigger på fiskestænger, så går du ikke helt galt i byen.
Fiskestænger måles i ‘fod’. En fod skrives eksempelvis som: 8′ eller 8 fod. Typisk varierer stængernes længde fra 6 - 9 fod. Er fiskestangen lang – eksempelvis 9 fod – da vil det være nemmere at kaste langt. Til gengæld vil stangen være sværere at håndtere, ligesom det i ndenfor mange typer af fiskeri, eksempelvis i sø, å og put &take, slet ikke er nødvendigt at kaste så langt. Første råd er soleklart: Længden på fiskestangen (håndtering) overtrumfer kastelængde. Vælg således først og fremmest en længde, der gør det muligt for barnet at håndtere fiskestangen korrekt. Det gør at barnet hurtigt kan opøve en god teknik, som blot giver mod på mere.
Generelle anbefalinger til længde:
Alle fiskestænger er klassificeret i kastevægt. Kastevægten står anført på stangen (og i beskrivelsen af fiskestangen ), og der kan eksempelvis stå ‘kastevægt 8 - 3 0 gram’. Betegnelsen henviser til, hvilken type endegrej (dvs. blink, spinner, flåd m.v.) stangen er beregnet til. Står der eksempelvis ’kastev ægt 8 - 30 gram’, da vil den pågældende fiskestang være god til at kaste spinner og blik, da denne type endegrej typisk vejer omtrent 10 - 20 g, altså indenfor den anførte kastevægt. Kastevægten er kort sagt den vægtklasse, som dit endegrej bør have.
Ved kystfiskeri benyttes typisk blik i vægtklassen 10 - 25 gram. I put&take søer er endegrejet typisk lettere. Og skal I fiske efter aborre i den lokale sø eller å, da er ende grejet typisk endnu lettere.
Hvad angår kastevægt skal du derfor blot overveje, hvad st angen primært skal bruges til. Er det let fiskeri (typisk for børn) da skal kastevægten også være lav. Børnefiskestængerne i Naturlaboratoriet ligger alle på 6 - 30 gram, og er derfor velegnet til fiskeri i sø, å, put&take og kyst.
Tredje og sidste råd. Ligesom så meget andet, så følges kvalitet og pris nogen lunde ad. Er det første gang barnet skal fiske, da er en prisvenlig fiskestang/fiskesæt et godt valg, da I sammen således kan erfare, om fiskeriet er noget I skal bruge mere tid på.
Er det forventeligt at I kommer til at fiske lidt mere, har barnet allerede opbygget en vis fortrolighed med fiskeri, eller skal fiskestangen også benyttes af søskende (større slitage), da kan det være relevant at vælge en stang i en lidt højere pris klasse. I naturlaboratoriet har vi saml et fiskestænger til nybegyndere såvel som de mere erfarne fiskere.
Knæk og bræk!
Krabbefiskeri med en krabbefiskestang er en særdeles populær aktivitet om sommeren ved vandet. Køb en krabbefiskestang og lad fiskeriet begynde.
Læs denne guide om hvordan du planlægger en god fisketur med børn. Det er vigtigt med god planlægning, og vælge et godt fiskested som passer til børn.