MENU

Søg vare

SØG

0 kr.

GUIDE: SÅDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE DRAGE AT FLYVE MED

Drager til børn

At flyve med drager er en aktivitet der har eksisteret i tusindvis af år, og dette med god grund. Drageflyvning vækker nemlig altid stor begejstring hos både børn og voksne. At flyve med drage giver både anledning til fysisk udfoldelse og vind i håret, og samtidigt kan børnene lærer om vinden som et interessant og særdeles kraftfuldt naturfænomen, der kan bruges på forskellig vis. Der er således talrige gode argumenter for at introducere børnene til at flyve med drage.

DRAGEMODELLER

Dragemodeller

Der findes imidlertid mange forskellige dragemodeller, og det kan derfor være lidt tidskrævende og omstændigt at gennemskue, hvilken drage du med fordel kan købe til netop dit barn. Derfor har vi i Naturlaboratoriet sat os ned og nørdet drage-emnet igennem fra ende til anden, så du slipper for at gøre det! Således kan du blot nøjes med at læse denne guide, hvormed du hurtig og nemt får en god introduktion til de forskellige dragemodeller, deres anvendelsesmuligheder og relevans i relation til børn.

God læselyst!

EDDY DRAGER/ DIAMANTDRAGE TIL AT FLYVE MED

Eddy drager/diamantdrager
Eddy drager/diamantdrager

Eddydragen, også kaldet Diamantdrage er den mest almindelige og genkendelige drage, der findes. Som navnet antyder er dragen diamantformet, og det simple design muliggør ovenikøbet, at du selv kan lave dem.

Eddydragen styres med en enkel line, og trækkes ved start op af vinden. I luften vil dragens hale være med til at stabilisere flyvningen.

Perfekt at flyve med for nybegyndere og mindre børn, da eddydragen er simple at håndtere og samtidigt er en stabil flyver.

Dragen er konstrueret ved hjælp af stænger der er sat sammen som et kors, hvorpå duen er fastgjort. Dragen har en enkelt line og håndtag.

Er I på udkig efter en klassisk drage hvor de mindste børn også kan være med, så er eddy dragen et godt valg.

Eddy dragen som forhandles i Naturlaboratoriet er tiltænkt børn +5 år.

SLÆDEDRAGE TIL AT FLYVE MED

Slædedrager
Slædedrager

I modsætning til eddydragen har en slædedrage ikke en fast konstruktion (stænger), men holder sig i luften ved hjælp af dragens form alene. En fordel ved dette er bl.a. at dragen kan pakkes sammen så den næsten intet fylder, hvilket eksempelvis kan være hensigtsmæssigt når I skal på tur.

Dragen har et enkel lag med lodrette sidder, hvilket giver dragen dens form. Dragen kommer med en enkelt line og er som oftest særdeles håndterbar, også for de mindste børn.

Er I på udkig efter en nem og simpel drage, som I kan medbringe i lommen eller tasken når I eksempelvis skal på tur, så er slædedragen et godt valg til børnene.

Slædedragerne der forhandles i Naturlaboratoriet er tiltænkt børn +5 år.

FOIL DRAGE TIL AT FLYVE MED

Foil drager
Foil drager

En foil drage er en drage uden en fast konstruktion. Dragen består således blot af dug og liner, hvormed dragen eksempelvis kan kollidere med jorden, uden at det forårsager større skade.

Foil drager er typisk konstrueret med en overflade og en underflade adskilt med lodrette ribber, der deler dragen op i mindre lommer. Under flyvning fyldes disse lommer med luft, hvilket gør dragen fast og robust til at kunne flyve med.

En foil drage kan benyttes under flere forskellige vindforhold. Sammenholdt med eddydragen og slædedragen giver foil dragen i større grad mulighed for, at børnene kan styre dragen rundt i luften og samtidigt fornemme vindens imponerende trækkræft på egen krop.

Har I allerede prøvet de mere traditionelle 1-linede drager, eller vil I gerne lægge ud med en drage hvor børnene udfordres lidt mere, da er en foil drage et godt valg.

De mindre foil drager der forhandles i Naturlaboratoriet er tiltænkt børn +8 år.

STUNT DRAGE TIL AT FLYVE MED

Stunt drager
Stunt drager

Stunt drager, også kendt som sportsdrager, er en populære dragemodel grundet deres evne til at udføre flotte manøvrer i luften. Der findes mange former og størrelser, men den trekantede deltaformede drage er den mest almindelige.

Det fleste stunt drager er udstyret med to liner, i modsætning til eksempelvis den 1-linede eddy drage. De 2 liner medfører at det er nemmere at kontrollere dragen, hvilket imidlertid også er lidt mere krævende.

Sammenholdt med foil drager er stunt drager mere responsive og det hedder sig, at stunt drager er lidt svære at flyve med, sammenholdt med foil drager, og det kræver en aktiv indsats og tid. Men resultatet er naturligvis også derefter, hvor drageflyvningen nærmest kan blive en kunstform.

Stunt dragerne der forhandles i Naturlaboratoriet er tiltænkt børn +8 år.

SKEMA MED SAMMENLIGNING:

Billede af drager og tabel

GENERELLE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER NÅR I HAR ANSKAFFET JER EN DRAGE OG NU SKAL TIL AT FLYVE MED DRAGEN:

Vejrforhold

Det er naturligvis vigtigt at tage højde for vejret, når du planlægger en drageflyvetur med dit barn. Nogle drager er bedre egnet til lette briser, mens andre kan håndtere stærkere vinde. Sørg for at vælge en drage, der er egnet til de vejrmæssige forhold, hvor du planlægger at flyve den. Derved højner I muligheden for, at drageflyvningen bliver en højtflyvende succes.

Find et passende sted: Vælg et åbent område væk fra træer, ledninger og bygninger. Stranden eller en stor græsplæne er gode steder.

Saml dragen: Læg dragen fladt på jorden og sørg for at delene sidder rigtigt.

Udpak snoren: Rul snoren ud og fastgør denne til drageens snor-ring, som normalt er placeret i midten af dragen.

Kontroller vindforholdene: Vurder vindretning og -styrke. Du ønsker en konstant, men ikke for stærk vind til at flyve din drage.

Start flyvningen: Stå med ryggen til vinden og hold dragen over hovedet. Giv forsigtigt dragen mere snor mens du går baglæns for at få dragen til at stige op. Juster snoren, så dragen forbliver i luften.

Relaterede artikler

En guide til at lave papirflyver i forskellige modeller

Relaterede kategorier

Eksperimenter og legetøj

EKSPERIMENTER

Drager

DRAGER

Metaldetektor

METALDETEKTOR

Del indhold på Facebook Del indhold på Twitter Del indhold på Pinterest Delindhold på LinkedIN Del indhold på Google Plus