MENU

Søg vare

SØG

0 kr.

Kogt kranie

Færdes du regelmæssigt udenfor - i haven, langs stranden eller i skoven – da vil du med stor sandsynlighed, før eller siden støde på et dødt dyr. Det kan være en solsort som ligger i vejkanten, en gråspurv i haven, eller en ræv i skovbunden. De fleste mennesker vil kort betragte det døde dyr, for derefter at genoptage dagens gøremål. Men det er en stor fejl! Et dødt dyr er en sand guldgruppe i form af kranie og knogler, og du har nu pludselig mulighed for at starte din helt egen skelet- og kraniesamling!

Billede af død tårnfalk

Et kadaver består mestendels af knogler, fjer eller hår og kød i forrådnelse. Dertil kan kadaveret indeholde et stort antal maddiker, som finder det døde dyr yderst delikat. Du deler måske ikke ormenes begejstring for denne menu , men det må absolut ikke afholde dig fra at tage kadaveret med hjem.

Koge-kranie-metoden

Når først du har sikret dig kadaveret fra et dødt dyr, så findes der flere gode måde til at fjerne vævet rundt om knoglerne. Der kan både benyttes myretuer, melorme og haletudser til at gøre jobbet. Og disse metoder er ganske glimrende, om end de også er lidt tidskrævende. I det følgende vil vi derfor introducere Kogt-kranie-metoden.

Billede af tårnfalkeklo

Alt hvad du skal bruge er:

Et bål

En gryde

En pincet (evt. din mors?)

En tandbørste (ikke din mors!)

Kogetid: ca. 30 min.

Kogetiden afhænger af størrelsen på kraniet. Fuglekranier og mindre pattedyr skal have omkring 20-30 minutter. Står du med et kranie fra en elefant skal du regne med 5-6 timer. Fidusen ved kogning er, at vævet omkring kraniet, når det er kogt, bliver blødt og kan dermed nemt fjernes med en pincet. Tandbørsten er til finpudsning. Koges kraniet for længe opløses de kollagene fibre i kraniet, hvormed det kan falde sammen. Så vær lidt påpasselig med kogetiden.

Prikken over iét

Kraniet kan tilmed blegnes med brintoverilte, så kraniets udformning og strukturer står tydeligere frem i hvid. Pænt nice! Brintoverilte kan købes på apoteket eller i Matas, og kan fås i forskellige opløsninger. Brug gerne omtrent 10 %. Men vær påpasselig her og brug handsker og evt. beskyttelsesbriller. Kraniet placeres i et syltetøjsglas med brintoverilten. Efter en dag eller to er mirakelet indtruffet, og du er nu i besiddelse af et kranie så flot, at venne-anmodningerne på Facebook vælter ind.

Brinteoverilte til afblegning af kranie

I Naturlaboratoriet kan du købe et plexiglas montre, hvor kraniet passende kan udstilles.

Montre til opbevaring af kranie.

Populære kategorier

Populære produkter

Deuter Starlight. Sovepose til barn fra deuter i farven blå - billedet af sovepose udrullet

Børnesovepose

Blå

749 kr

Liggeunderlag fra Klymet udrullet

Liggeunderlag

127 cm.

459 kr

Rygsæk børn. Deuters 10 L Waldfuchs rygsæk til børn i grå. Billede af bagside.

Børnerygsæk

Grå

279 kr

FØR 349 kr.

Drikkedunk til børn. CamelBak Explore. Eddy+ Kids. Side

Drikkedunk børn

0,4 L

149 kr

Fiskenet børn

Fiskenet til børn

Let og holdbart fiskenet

139 kr

Børnefiskestang. Kinetic Ramasjang cc. Billeder af fiskestang, hjul og line.

Fiskestang børn

Let og solid børnefiskestang

314 kr

FØR 349 kr.

Naturplakat med fugle fra haven

Havens fugle plakat

40 arter

179 kr

Dinosaurium - Velkommen til Museet | Naturbog | Forside

Børnebog

Velkommen til Museet

299 kr

Snittekniv børn. Kniv og skede.

Snittekniv børn

Snittekniv

199 kr

FØR 249 kr.

Krabbestang til børn i grøn til at fange krabber. Hjul og line medfølger.

Krabbestang

Grøn

45 kr

Del artikel

Del indhold på Facebook Del indhold på Twitter Del indhold på Pinterest Delindhold på LinkedIN Del indhold på Google Plus