MENU
Søg vare
SØG

0 kr.

Kategorier ×
Fiskeri >
Naturplakater >
Naturudstyr
Mikroskoper
Krabbefiskeri
Redekasser
Kamera til fuglekasse
Eksperimenter
Drager
Institutioner & pakketilbud
< Tilbage
Fiskestænger
Fiskenet
Fiskegrej
< Tilbage
Fugle
Fisk
Svampe
Diverse

Kogt kranie

Færdes du regelmæssigt udenfor - i haven, langs stranden eller i skoven – da vil du med stor sandsynlighed, før eller siden støde på et dødt dyr. Det kan være en solsort som ligger i vejkanten, en gråspurv i haven, eller en ræv i skovbunden. De fleste mennesker vil kort betragte det døde dyr, for derefter at genoptage dagens gøremål. Men det er en stor fejl! Et dødt dyr er en sand guldgruppe i form af kranie og knogler, og du har nu pludselig mulighed for at starte din helt egen skelet- og kraniesamling!

Billede af død tårnfalk

Et kadaver består mestendels af knogler, fjer eller hår og kød i forrådnelse. Dertil kan kadaveret indeholde et stort antal maddiker, som finder det døde dyr yderst delikat. Du deler måske ikke ormenes begejstring for denne menu , men det må absolut ikke afholde dig fra at tage kadaveret med hjem.

Koge-kranie-metoden

Når først du har sikret dig kadaveret fra et dødt dyr, så findes der flere gode måde til at fjerne vævet rundt om knoglerne. Der kan både benyttes myretuer, melorme og haletudser til at gøre jobbet. Og disse metoder er ganske glimrende, om end de også er lidt tidskrævende. I det følgende vil vi derfor introducere Kogt-kranie-metoden.

Billede af tårnfalkeklo

Alt hvad du skal bruge er:

Et bål

En gryde

En pincet (evt. din mors?)

En tandbørste (ikke din mors!)

Kogetid: ca. 30 min.

Kogetiden afhænger af størrelsen på kraniet. Fuglekranier og mindre pattedyr skal have omkring 20-30 minutter. Står du med et kranie fra en elefant skal du regne med 5-6 timer. Fidusen ved kogning er, at vævet omkring kraniet, når det er kogt, bliver blødt og kan dermed nemt fjernes med en pincet. Tandbørsten er til finpudsning. Koges kraniet for længe opløses de kollagene fibre i kraniet, hvormed det kan falde sammen. Så vær lidt påpasselig med kogetiden.

Prikken over iét

Kraniet kan tilmed blegnes med brintoverilte, så kraniets udformning og strukturer står tydeligere frem i hvid. Pænt nice! Brintoverilte kan købes på apoteket eller i Matas, og kan fås i forskellige opløsninger. Brug gerne omtrent 10 %. Men vær påpasselig her og brug handsker og evt. beskyttelsesbriller. Kraniet placeres i et syltetøjsglas med brintoverilten. Efter en dag eller to er mirakelet indtruffet, og du er nu i besiddelse af et kranie så flot, at venne-anmodningerne på Facebook vælter ind.

Brinteoverilte til afblegning af kranie

I Naturlaboratoriet kan du købe et plexiglas montre, hvor kraniet passende kan udstilles.

Montre til opbevaring af kranie.

Del artikel

Del indhold på Facebook Del indhold på Twitter Del indhold på Pinterest Delindhold på LinkedIN Del indhold på Google Plus

Se vores Naturplakater til artbestemmelse

Naturplakat med havens fugle

Havens fugle

70x100 cm

Pris: 179 kroner

Naturplakat med sommerfugle

Sommerfugle

70x100 cm

Pris: 179 kroner